Bild
Nästa artikel
Detta är Årets Bil

Detta är Årets Bil

priset

Ett oberoende expertomdöme av alla nya bilar på den Europeiska marknaden. Årets Bil är en internationell utnämning vars jury består av Europas mest erfarna motorjournalister och målet är att utse den mest framstående nya bilmodell som har lanserats under de senaste 12 månaderna före prisutdelningen.

 

Vad krävs av Årets Bil?
Målsättningen med Årets Bil är att utse en definitiv vinnare. Omröstningsförfarandet är anpassat för just det ändamålet, inte för att ge skalpoäng åt alla tävlande bilar. Det finns inga kategorier, underkategorier eller klassvinnare.
Självklart förutsätter det här att juryn kan bedömma bilar av varierande typer och prisklasser, och ställa dem mot sina konkurrenter. De 59 medlemmarna i juryn för Årets Bil testar allihop bilar i sina arbeten som journalister. Kriterierna som bilarna bedöms utofrån är; design, komfort, säkerhet, ekonomi, hanterbarhet, funktionalitet, miljöaspek, körglädje och pris. Tekniska inovationer och prisvärdhet är extra viktiga faktorer.
 
Under det fjärde kvartalet på året listar jurykomittén de aktuella nya bilarna som presenterats de senaste 12 månaderna. De bilar som är aktuella är helt nya modeller, inte de som är kosmetiskt uppgraderade eller har fått en ny motor eller drivlina. De bedöms utan hänsyn till produktionsland men måste finnas tillgängliga i minst fem europeiska länder och ha en försäljning på minst 5.000 enheter per år.
 
Juryn bantar därefter listan till sju bilar under en omröstning. I nästa steg har varje jurymedlem 25 poäng att fördela till minst fem bilar, med ett maximum på 10 poäng till en av dem, och den omröstningen offentliggörs samtidigt som priset delas ut.   
 
En verkligt internationell tävling
Årets Bil-juryn 2012 består av 59 ledamöter som representerar 23 Europeiska länder. Juryns nationella representation avgörs av de olika ländernas bilmarknad och dess ställning när det gäller biltillverkning. Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien har sex jurymedlemmar, övriga proportionellt färre. 
 
Jurymedlemmarna väljs helt utifrån sin egen kompetensnivå, snarare än hur viktig tidningen de arbetar för anses vara. Nya medlemmar väljs in av jurykomittén, men på inrådan av den nationella gruppen. Varje år krävs att jurymedlemmarna intygar att bilteser har en övervägande del i deras arbete.
 
Jurykomittén består dels av medlemmar från de tidningar som organiserar priset, samt tre stycken som väljs årligen. 2012 jurykomitté består av Håkan Matson från Dagens Industri som ordförande, vice ordförande är Sergio Piccione från El Mundo i Spanien, sekreterare är Frank Janssen på Stern i Tyskland. 
Taggar: priset, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.